Behöver du inspiration i köket? Testa på att laga mat från någon av dessa spännande världskök

Allt för många av oss känner med största sannolikhet igen oss i att det kan vara svårt att hitta inspiration kring nya och spännande maträtter att laga. För den som inte är särskilt intresserad av mat kan det vara svårt att hitta motivationen att testa på nya och intressanta maträtter. 

 

I den här texten kommer vi därför att dela med oss av några maträtter från välkända och renomerade matkulturer. Med allting från sushi till hemlagad pizza kommer vi att ge lite inspiration till olika lösningar där vissa passar perfekt att slänga ihop under en regning tisdag, medans andra alternativ kräver lite mer tid och förberedelse. 

 

Gör egen Sushi

Sushi är för många svenskar en riktigt favorit när det kommer till hämtmat och numera finns det en sushirestaurang i var och varannan stad över hela landet. Att göra egen sushi kan verka avskräckande till en början, men det enda som krävs är egentligen bara riktigt bra fisk och ett par timmar för att få till riktigt bra ris. En stor fördel med detta är att man kan göra mycket mer än vad man ofta känner är rimligt att betala för hos en sushirestaurang och det är faktiskt väldigt roligt att sätta ihop allting innan man sätter sig ner för att äta och kan vara roligt att göra med familjen eller kollegorna som AW. 

 

Italiensk mat – på riktigt 

Även om vi svenskar har en väldigt nära relation med italiensk mat är det mesta av det som vi lagar här hemma i Sverige någonting som italienare hade vägrats att kännas vid. Italiensk mat är i sitt DNA väldigt enkel och kräver sällan fler än fyra till fem råvaror och kan slängas ihop på bara några minuter. Testa att göra autentiska rätter som Carbonara och pasta aglio e oglio till en början. Det finns gott om olika alternativ och du kommer garanterat bli överraskad över hur mycket smak man kan få ut av så få råvaror. 

 

Om du har lite mer tid på dig och känner dig sugen på att experimentera fram någonting nytt och spännande kan det passa alldeles utmärkt med att göra hembakad pizza och göra egen pizzadeg. Detta kanske låter svårt och krångligt, men det enda man behöver är egentligen bara rätt sorts mjöl och en plats för degen att jäsa. Dessa kan man sedan göra i en vanlig ugn, men man får ett långt mycket bättre resultat om man samtidigt använder sig av en pizzasten.

Thailändsk mat 

Thailändsk mat är en annan favorit bland många svenskar. Thailändsk mat tenderar att vara olika currygrytor och wokar, och för den som är intresserad av att få till en riktigt god Phad Thai eller liknande där hemma så är det faktiskt inte särskilt svårt. Detta kan vara ett utmärkt alternativ att göra en söndagkväll och sedan packa ner resterna i matlådor, då dessa recept tenderar att vara lätta att göra i lite större kvantiteter. Även om man kanske inte kan få till exakt samma smak som hos ens favoritrestaurang kan man ofta komma förvånansvärt nära genom att köpa rätt ingredienser.